Vaření pro zábavu - kuchařka pro nenáročné


Listopad 2010

Špagety s květákem a žampiony

27. listopadu 2010 v 14:55 Bezmasá jídla

Ingredience:

špagety, olej, menší cibule, květák, sůl, žampiony (zavařené), pepř, grilovací koření, mléko, hladká mouka

Postup:

  • rozehřejeme si trochu oleje
  • dáme na něj smažit nadrobno nakrájenou cibuli, kterou smažíme dozlatova
  • květák rozdělíme na malé kousky a dáme jej na osmaženou cibuli
  • trochu podlejeme květák mlékem, aby byl z větší části ponořený
  • osolíme, opepříme, přidáme grilovací koření
  • vaříme, dokud květák nezměkne (cca 15 min)
  • mezitím si dáme bokem do hrnce vodu, osolíme a přivedeme k varu
  • když voda vře, přidáme těstoviny a vaříme dle návodu 7-9 minut
  • když je květák měkký, můžeme ho na pánvi trochu rozmačkat, pokud chceme menší kousky a přidáme ke květáku zavařené žampiony
  • připravíme si zásmažku (trocha mléka, 2-3 polévkové lžíce hladké mouky) a vmícháme ji ke květáku, aby omáčka zhoustla
  • dochutíme a přidáme přeceděné špagety
  • podáváme posypané tvrdým sýrem


Smažená vejce s houbami

27. listopadu 2010 v 13:15 Bezmasá jídla

Ingredience:

nakrájená cibule, máslo(olej), houby, vajíčka, sůl, pepř, případně trocha mletého nového koření



Postup:
  • budeme potřebovat houby nakrájené na plátky. Můžeme použít rozmrazené houby nebo čerstvé
  • nadrobno nakrájíme menší cibuli
  • připravíme si pánev, do které vložíme máslo a necháme ho rozpustit
  • na rozehřáté máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a zlehka osmažíme
  • přidáme houby a pokračujeme ve smažení (pokud máme rozmražené předvařené houby smažíme kratší dobu, pokud máme čerstvé smažíme delší dobu)


  • podle potřeby houby osolíme
  • pokud jsou houby hotové, přidáme vejce
  • smažíme dokud vejce nejsou podle našich představ (je třeba neustále míchat)
  • dosolíme, dopepříme
  • jako příloha postačí chleba nebo rohlíky


Slaný dort

20. listopadu 2010 v 0:02 Dorty
Vzhledem k tomu, že o víkendu jedeme na oslavu narozenin bratra mojí přítelkyně, rozhodli jsme se jako jeden z dárků připravit slaný dort. Slaný dort můžete vyrobit prakticky z čehokoliv. My jsme zvolili toustový chléb a sýrovo česnekovou pomazánku.

Inredience pomazánka: 

tvrdý sýr (podle množství pomazánky), česnek, sůl, pepř, majonéza, kečup


Ingredience na ozdobu a výrobu dortu například :

pomazánka (ingredience výše), toustový chléb, okurky, zavařené žampiony, salámy, klobásy, slaniny, kečup, vařené vajíčko

Postup:

  • uvaříme a oloupeme vajíčka


  • nastrouháme sýr


  • dáme do misky
  • přidáme rozmačkaný česnek, sůl, pepř, polévkovou lžíci kečupu na zabarvení, větší množství majonézy potřebné k vytvoření pomazánky
  • pořádně promícháme a pomazánku máme hotovou
  • poskládáme kousky toustového chleba do požadovaného tvaru dortu a potíráme sýrovo česnekovou pomazánkou


  • tousty můžeme vrstvit


  • dort potřeme i z boku
  • dort ozdobíme podle vlastní představivosti, lze použít salám, okurku, klobásu, vajíčko, žampiony atd.
  •  můžeme vytvořit salámové růžičky a okurku použít jako lístečky okolo
  • vezmeme malé kolečko salámu a přehneme napůl a znovu napůl a napíchneme na párátko


  • vezmeme druhé kolečko a přehneme napůl a stočíme do kornoutku a přípíchneme na párátko k prvnímu kolečku. Tím vytvoříme střed růže.
  • další části růže vytváříme stejně jako první část dvojím přehnutím. Nejprve přidáme třetí kolečko. Pak vezmeme druhé párátko a přidáme čtvrté a páté a tím vznikne růže








Výsledný slaný dort může vypadat například takto :





Bramboráčky se špenátem

17. listopadu 2010 v 23:30 Bezmasá jídla
Ingredience bramboráčky :

nastrouhané brambory, česnek, jedno vejce, lžíce strouhanky, majoránka, hladká mouka, sůl, pepř

Ingredience špenát:

špenátové listy, česnek, vegeta, sůl, trocha pepře, hladká mouka



Postup:

  • nastrouháme brambory najemno (můžeme použít robot)
  • do nastrouhaných brambor přidáme vajíčko, sůl, pepř, majoránku, lžíci strouhanky, rozmačkaný česnek, hladkou mouku
  • promícháme (potřebujeme řidší těsto - množství mouky upravíme podle potřeby)
  • rozehřejeme na pánvi olej
  • lžící vytváříme na pánvi placičky, které smažíme dozlatova


  • můžete udělat zkušební placičku, ochutnat a případně dosolit
  • mražené špenátové listy vložíme na pánev a podlejeme trochou vody
  • vaříme na mírném ohni, až se špenát rozmrazí


  • potom přidáme česnek, vegetu, sůl a pepř
  • zaprášíme moukou (v hrníčku rozmíchat malé množství mouky s trochou vody a vmíchat do špenátu, aby se to zahustilo)
  • chvilku povaříme
  • na bramboračky vložíme trochu špenátu
  • nastrouháme nivu a nasypeme trochu na každý bramboráček


  • vložíme na chvilku do mikrovlnky, aby se niva roztekla



Kvasnicová polévka

17. listopadu 2010 v 23:28 Polévky
Ingredience polévka:

olej, cibule, mražená zelenina pod svíčkovou (čerstvá mrkev, petržel), droždí, 1-2 kostky droždí (50-80g), sůl, pepř, vegeta (koření)

Ingredience kapánky :

2-3 vejce, hladká mouka (polohrubá)


Postup:

  • připravíme si přiměřeně velký hrnec podle požadovaného množství polévky
  • nakrájíme nadrobno cibuli a lehce osmažíme v hrnci na oleji
  • když začne cibulka lehce zlátnout, přidáme kvasnice
  • neustále kvasnice mícháme
  • kvasnice se nejprve rozpustí a potom začnou hrudkovatět


  • poté co získají zlatavou barvu, dolijeme požadované množství vody
  • pořádně zamícháme, aby v polévce nezůstaly hrudky kvasnic
  • přidáme mraženou zeleninu pod svíčkovou (může být čerstvá mrkev a petržel), nakrájený pórek, sůl, pepř, vegetu


  • necháme vařit 15 minut
  • mezitím si připravíme kapánky
  • do misky si dáme hladkou (polohrubou) mouku, vejce a sůl a vytvoříme hustší těsto
  • po uplynutí zmíněných 15 minut polévku ochutnáme a dochutíme podle potřeby
  • přes síto natlačíme do polévky kapánky


  • chvíli povaříme
  • můžeme servírovat

Zelňačka

14. listopadu 2010 v 15:49 Polévky
Zelňačku znám v různých provedeních. Osobně preferuji tuto verzi.

Ingredience:

brambory ve slupce, kysané zelí, sůl, pepř, kmín, mléko, voda, hladká mouka


Postup :

  • brambory i se slupkou dáme vařit do osolené vody dokud nebudou měkké (otestovat vidličkou)


  • do jiného hrnce nalijeme mléko
  • vložíme obsah balíčku kysaného zelí (500 g)
  • osolíme a opepříme
  • přidáme trochu kmínu
  • celé zahřejeme a když je mléko teplé, dolejeme vodou (poměr mléko vs voda např. 3:1)
  • vaříme asi 10 minut
  • do hrníčku si dáme 2-3 polévkové lžíce hladké mouky (případně víc podle potřeby)
  • do hrníčku dolejeme ještě vodu nebo mléko a rozmícháme
  • potom co je zelí v hrnci měkké, přilejeme namíchanou mouku z hrníčku
  • chvíli počkáme a pokud je polévka moc řídká ještě přiděláme mouku
  • vaříme ještě asi 5-10 minut
  • dochutíme solí a pepřem
  • oloupeme vařené brambory
  • polévku nalijeme do talíře a přidáme oloupaný brambor


Tuňák

14. listopadu 2010 v 15:31 Ryby
Tuňák je nesmírně chutná ryba a je i zdravá. Společně s lososem patří k mým nejoblíbenějším.

Ingredience:

hladká mouka, tuňák, koření, pepř, sůl


Postup :

  • rozmražené plátky tuňáka omyjeme vodou
  • okořeníme z obou stran (sůl, koření na ryby, pepř)
  • koření přitlačíme rukou z obou stran


  • obalíme v mouce
  • dáme na pánev s rozpáleným olejem
  • opečeme na mírném ohni z obou stran

Můžeme podávat s tatarkou. Jako příloha jsou vhodné krokety, hranolky nebo i brambory.


Česnečka

13. listopadu 2010 v 19:50 Polévky
Česnečka je snadná na přípravu a je moje oblíbená. Naučil jsem se jí jako první polévku.

Ingredience:

česnek, brambory, sůl, pepř, majoránka


Postup:

  • oškrábeme brambory
  • oloupeme a rozmačkáme česnek


  • rozmačkaný česnek smícháme se solí a pepřem
  • brambory nakrájíme na drobné kostičky
  • do hrnce nalejeme požadované množství vody
  • přidáme brambory, větší část česneku, majoránku
  • lehce osolíme a opepříme
  • přivedeme do varu a vaříme, dokud brambory nezměknou (asi 10 minut)
  • po deseti minutách polévku ochutnáme a podle potřeby osolíme
  • poté přidáme zbytek česneku
  • povaříme 2-3 minuty, podle toho, jak hodně má pálit. Čím déle vaříme, tím je polévka méně pálivá
  • na závěr můžeme přidat rozmíchané vejce

Dochucení:

Nastrouhaný tvrdý sýr


Kostičky chleba opečené na pánvi na oleji  nebo koupené krutony

Smažený sýr

13. listopadu 2010 v 16:05 Bezmasá jídla
Smažený sýr je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, takže bych si rád zaznamenal postup při jeho přípravě. Ve vaření jsem terpve začátečník, ale přípravu smaženého sýru jsem přesto zvládnul rychle. Jako hlavní problém vidím zvládnutí obalování a následnou manipulaci, aby sýr při smažení nevytékal a potom smažení, při němž je třeba dát pozor, aby se sýr nespálil.

Ingredience:

hladká mouka, 2-3 vejce, sůl, strouhanka, plátky tvrdého sýru(30%) / hermelín, rostlinný olej 

Postup :
  • nakrájíme sýr na plátky (hermelín můžeme překrojit podélně)
  • plátky osolíme
  • do hlubokého talíře rozkřápneme vajíčko (2-3 nebo více podle potřeby)
  • přidáme sůl
  • můžeme přidat trošku mléka
  • důkladně rozkvedláme například vidličkou
  • do dalšího hlubokého talíře si připravíme hladkou mouku
  • dále si připravíme třetí talíř se strouhankou
  • připravíme si dvě vidličky pro manipulaci se sýrem a talíř na obalené sýry


  • začneme obalovat
  • nejprve sýr obalíme v hladké mouce
  • pak namočíme do vajíčka
  • nakonec sýr důkladně obalíme ve strouhance
  • obalování ve vajíčku a strouhance ještě jednou opakujeme (u hermelínu lépe taky)


  • připravíme si pánev a rostlinný olej
  • necháme na pánvi rozpálit olej
  • opatrně vložíme sýry na pánev
  • smažíme dozlatova
  • průběžně kontrolujeme, aby se sýr nepřipálil a pokud má již dobrou barvu, obrátíme
  • pokud chceme sýr více propečený, přikryjeme pokličkou a dáme slabší plamen



Poznámky :

Obalování se snažíme provádět důkladně. Ve vajíčku namočíme sýr ze všech stran, uchopíme vidličkami, necháme mírně odkapat a pak obalujeme ve strouhance. Strouhánku vždy přitiskneme, aby bylo obalení kvalitní. Poté opět namočíme do vajíčka a znovu obalíme ve strouhance, aby se vytvořila dvojí vrstva. Pro manipulaci používáme nejlépe vidličky.

Než dáme sýr na pánev, zkontrolujme, jestli je rozpálený olej. Můžeme například vhodit kousek strouhánky a pokud olej zapění, je již dostatečně horký. Vkládáme pomocí vidliček. Neustále kontrolujeme, aby se sýr nepřilepil k pánvi. Můžeme občas mírně pohybovat pánví nebo použít nástroj. Při manipulaci je třeba dbát, aby se neporušil obal a sýr nevytekl. 


Jako příloha k sýru se hodí brambory, krokety, hranolky nebo například bramborová kaše. Většinou se jí s tatarkou.