Vaření pro zábavu - kuchařka pro nenáročné


Smažený sýr

13. listopadu 2010 v 16:05 |  Bezmasá jídla
Smažený sýr je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, takže bych si rád zaznamenal postup při jeho přípravě. Ve vaření jsem terpve začátečník, ale přípravu smaženého sýru jsem přesto zvládnul rychle. Jako hlavní problém vidím zvládnutí obalování a následnou manipulaci, aby sýr při smažení nevytékal a potom smažení, při němž je třeba dát pozor, aby se sýr nespálil.

Ingredience:

hladká mouka, 2-3 vejce, sůl, strouhanka, plátky tvrdého sýru(30%) / hermelín, rostlinný olej 

Postup :
  • nakrájíme sýr na plátky (hermelín můžeme překrojit podélně)
  • plátky osolíme
  • do hlubokého talíře rozkřápneme vajíčko (2-3 nebo více podle potřeby)
  • přidáme sůl
  • můžeme přidat trošku mléka
  • důkladně rozkvedláme například vidličkou
  • do dalšího hlubokého talíře si připravíme hladkou mouku
  • dále si připravíme třetí talíř se strouhankou
  • připravíme si dvě vidličky pro manipulaci se sýrem a talíř na obalené sýry


  • začneme obalovat
  • nejprve sýr obalíme v hladké mouce
  • pak namočíme do vajíčka
  • nakonec sýr důkladně obalíme ve strouhance
  • obalování ve vajíčku a strouhance ještě jednou opakujeme (u hermelínu lépe taky)


  • připravíme si pánev a rostlinný olej
  • necháme na pánvi rozpálit olej
  • opatrně vložíme sýry na pánev
  • smažíme dozlatova
  • průběžně kontrolujeme, aby se sýr nepřipálil a pokud má již dobrou barvu, obrátíme
  • pokud chceme sýr více propečený, přikryjeme pokličkou a dáme slabší plamen



Poznámky :

Obalování se snažíme provádět důkladně. Ve vajíčku namočíme sýr ze všech stran, uchopíme vidličkami, necháme mírně odkapat a pak obalujeme ve strouhance. Strouhánku vždy přitiskneme, aby bylo obalení kvalitní. Poté opět namočíme do vajíčka a znovu obalíme ve strouhance, aby se vytvořila dvojí vrstva. Pro manipulaci používáme nejlépe vidličky.

Než dáme sýr na pánev, zkontrolujme, jestli je rozpálený olej. Můžeme například vhodit kousek strouhánky a pokud olej zapění, je již dostatečně horký. Vkládáme pomocí vidliček. Neustále kontrolujeme, aby se sýr nepřilepil k pánvi. Můžeme občas mírně pohybovat pánví nebo použít nástroj. Při manipulaci je třeba dbát, aby se neporušil obal a sýr nevytekl. 


Jako příloha k sýru se hodí brambory, krokety, hranolky nebo například bramborová kaše. Většinou se jí s tatarkou.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Rocky Rocky | 17. prosince 2011 v 13:35 | Reagovat

Děkuji za skvělý recept,smažený sýr jsem dělal poprvé v životě.Díky vašemu receptu se mi dokonale neobalil.Při servírování svým kamarádům jsem zjistil,že do obalování patří mouka,což jsem se ve vašem receptu nedočetl.Výsledky: zaprskaný sporák od oleje,rozlobená maminka,doporučení,abych už nikdy navařil.S pozdravem Rocky

2 André André | 23. února 2012 v 11:34 | Reagovat

[1]: HEJ ROCKY. nauč se číst!

3 Vendulka Vendulka | 28. srpna 2012 v 14:47 | Reagovat

vzdyt to mas napsane:D

4 Vendulka Vendulka | 28. srpna 2012 v 14:47 | Reagovat

[1]: ses upa slepej:d vse tam mas dukladne napsane trubko:D:D:D:D

5 Kuchař Kuchař | 20. listopadu 2012 v 12:44 | Reagovat

Ňoumo neumíš číst???

6 chuligan chuligan | 5. července 2013 v 12:57 | Reagovat

Díky za typ, oběd se povvedl, jen sem zapoměl přidat mlíko do vajec, ale i tak to drželo a rozdíl nikdo nepoznal, ještě jednou díky! :-)

7 vavrjan vavrjan | 8. července 2014 v 15:29 | Reagovat

Zítra ho dělám a pak se tady pochlubím, jak to dopadlo.

8 vavrjan vavrjan | 8. července 2014 v 15:29 | Reagovat

Zítra ho dělám a pak se tady pochlubím, jak to dopadlo.

9 vavrjan vavrjan | 8. července 2014 v 15:29 | Reagovat

Zítra ho dělám a pak se tady pochlubím, jak to dopadlo.

10 vavrjan vavrjan | 8. července 2014 v 15:29 | Reagovat

Zítra ho dělám a pak se tady pochlubím, jak to dopadlo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama