Vaření pro zábavu - kuchařka pro nenáročné


Prosinec 2010

Slané pečivo 1

28. prosince 2010 v 18:17 Slané pečivo
Dnes popíšu jednu lahůdku, kterou jsme připravovali s přítelkyní na letošní Štědrý večer. Je to její oblíbená pochoutka a mně taky velmi chutná.

Ingredience:


listové těsto, kečup, hořčice, kyselá okurka nastrouhaná nahrubo, šunka / salám, nastrouhaný tvrdý sýr, hermelín, barbecue koření, hladká mouka, vejce


Postup:
  • na vále posypaném hladkou moukou rozvalíme část listového těsta
  • placku pomažeme hořčicí
  • položíme na to kolečka salámu nebo šunky
  • posypeme nastrouhanou kyselou okurkou a nastrouaným tvrdým sýrem
  • zamotáme do ruličky
  • nakrájíme na kolečka
  • kolečka klademe na plech s pečícím papírem nebo vymazaný olejem
  • kolečka posypeme kořením a pomažeme rozkvedlaným vajíčkem na stranách
  • můžeme také z vyváleného těsta vytvořit čtverečky, které pomažeme např. kečupem, zasypeme hermelínem nakrájeným na kostičky a zatočíme do ruličky, potřeme vajíčkem a lehce nakrojíme navrchu nožem
  • pečeme v troubě zeshora i zespodu na 200 stupňů dokud pečivo nezezlátne


Nový byt - nová kuchyně

21. prosince 2010 v 6:30 Vybavení
Vzhledem k tomu, že jsme se nedávno stěhovali do bytu (jedná se o rekonstruovaný starší zděný byt), který jsem konečně po dlouhém vybírání koupil, se logicky změnil i vzhled naší kuchyně. Je údajně stará dva roky, jak nám sdělili předešlí majitelé. Její kvalitu můžete částečně posoudit i z obrázku. Dokonce už máme nainstalovanou i novou lednici a všechny nejdůležitější spotřebiče.


S vyjímkou receptů, které jsem ještě nestihl zpracovat, budou do budoucna fotky většinou právě z této kuchyně.

Švestky ve slanině

20. prosince 2010 v 16:55 Inspirace
Na letošním vánočním večírku, který pořádal můj zaměstnavatel, mne velmi zaujala jedna lahůdka, kterou jsem si nemohl nechat ujít, přestože se snažím vyhýbat masu. Jednalo se o švestky zabalené ve slanině. Údajně to v současnosti přichází do módy a tak jsem se pokusil najít recept. Podařilo se to mně a stejně se to podaří každému, kdo umí pracovat s internetovým vyhledávačem. Našel jsem různé variace receptů, ale většinou se švestky obalí ve slanině a opečou na pánvi. K tomu existuje celá řada variací, jak to celé vylepšit. Přikládám fotku švestek z našeho večírku.


Škubánky

16. prosince 2010 v 14:34 Bezmasá jídla
Dnes bych zde chtěl zveřejnit jeden starší recept, který mám ve svém blogu na Myspace. Je to jídlo, které dělala moje babička, když ještě žila. Pocházela ze Želiva, kde jsem jako dítě často trávil prázdniny. Babička jídlo nazývala šusterka(nevím, jestli to byl její výmysl) nebo škubánky.

Oškrabeme si brambory a trochu osolíme. Vaříme dokud nejsou měkké. Asi 13 minut. Můžeme testovat vidličkou.
Po uvaření část vody odlijeme stranou.
Přidáme nahoru trochu mouky
Uděláme malé dírky koncem vařečky, aby mohla unikat pára
Znovu vaříme na menším plameni až do změknutí, asi 7 minut (celkem tedy 20)
Použijeme například dřevěnou lžíci, abycho vytvořili měkkou, hladkou hmotu. Můžeme přidat vodu, co jsem si odlili stranou.
Lžící vytvoříme malé kousky a dáváme je na talíř
Přidáme strouhaný tvaroh
Pocukrujeme
Roztavíme si máslo
Polejeme

Zředíme si švestková povidla teplou vodou a polejeme

Koprová omáčka

5. prosince 2010 v 15:31 Bezmasá jídla

Ingredience :

máslo, hladká mouka, mléko, kopr, sůl, ocet, cukr, vejce, houskový knedlík



Postup:
  • uvaříme vejce natvrdo
  • do středně velkého hrnce si dáme větší plátek másla a necháme rozehřát
  • na rozehřáté máslo dáme 5-6 lžic hladké mouky a snažíme se vytvořit hustou kaši (podléváme vodou)
  • do dalšího hrnce si dáme mléko, které zahřejeme, aby bylo horké (mícháme, má tendenci se připalovat a děláme na mírném plameni)


  • k jíšce  přidáme mléko a pokud je to málo husté, přihustíme (bokem si v mléce nebo vodě rozmícháme trochu mouky a přilijeme)
  • promícháme, aby nebyly hrudky
  • osolíme
  • vaříme asi 15 minut, aby se ztratila chuť mouky
  • přidáme nadrobno nasekaný kopr(může být i sterilizovaný)


  • dochutíme octem, cukrem, popřípadě solí (3 lžíce octa, 3 lžičky cukru a upravíme podle potřeby)
  • podáváme s vajíčkem a ohřátým houskovým knedlíkem nebo brambory