Vaření pro zábavu - kuchařka pro nenáročné


Leden 2011

Čočková polévka

31. ledna 2011 v 9:19 Polévky
Ingredience :

čočka, kyselé zelí, brambor, petržel, mrkev, kůže slaniny nebo uzená kost, hladká mouka, cibule, sůl, pepř, ocet, česnek, kousky nakrájeného uzeného masa nebo kousky párku



Postup :

  • do kastrolu dáme trochu kyselého zelí, čočku, kůži slaniny, cibuli, očištěnou a oškrabanou mrkev a petržel, sůl , pepř, rozdrcený česnek,kousky uzeného masa , nadrobno nakrájený brambor 
  • dolejeme vodou a vaříme asi 15 až 20 minut
  • po 15 až 20 minutách vyndáme mrkev a nadrobno ji nakrájíme a vrátíme zpátky do hrnce
  • z polévky vyhodíme cibuli, kůži slaniny či uzené kosti, petržel
  • ochutnáme a popřípadě dochutíme solí, pepřem či octem
  • můžeme přidat i Magi
  • přidáme zásmažku (v hrníčku s vodou rozmícháme jednu-dvě lžíce mouky) nebo použijeme granulovanou hotovou jíšku
  • pak chvíli povaříme, aby se ztratila chuť mouky

Šunkofleky s uzeným masem

31. ledna 2011 v 9:18 Masitá jídla
Ingredience:

těstoviny, uzené maso, jedna větší mrkev, mléko, dvě vajíčka, sůl, pepř, tvrdý sýr, případně plátky hermelínu


Postup:

  • těstoviny uvaříme ve slané vodě dle návodu 
  • nakrájíme na kousky uzené maso
  • mrkev nastrouháme nahrubo
  • rozkřápneme dvě vajíčka v misce a přidáme cca 2 deci mléka, přidáme sůl a pepř a rozkvedláme
  • přidáme nastrouhaný tvrdý sýr
  • do pekáče vsypeme těstoviny, uzené  maso, mrkev
  • pořádně promícháme a zalejeme to směsí uvedenou výše
  • navrch položíme plátky hermelínu
  • pečeme zeshora i zespodu v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů dokud povrch nezezlátne



Mexický kotlet

28. ledna 2011 v 8:17 Masitá jídla

Dnes popíšu jeden velmi oblíbený recept mojí přítelkyně.

Ingredience :

vepřové kotlety, sůl, pepř, hořčice, sklenice Moravanky, tvrdý sýr, párek, kečup

Postup :

  • vepřové kotlety naklepeme
  • osolíme a opepříme 
  • potřeme hořčicí
  • zprudka opečeme na pánvi

  • opečené kotlety vložíme do pekáče
  • na každou kotletu dáme sterilizovanou zeleninu Moravanka
  • na maso okolo zeleniny položíme kousky párků
  • pocákáme kečupem

  • dáme péct zespoda i zeshora do trouby na 150 stupňů
  • průběžně maso kontrolujeme a podléváme trochou vody
  • pečeme dokud maso není měkké (poznáme podle toho, že začnou zlátnout okraje masa -asi 45 minut)
  • až je maso měkké, každou kotletu posypeme tvrdým sýrem a necháme v troubě dokud se sýr nerozpustí
  • podáváme s vařeným bramborem a kyselou okurkou 

Plněné tortellini ve smetanovo-bylinkové omáčce

28. ledna 2011 v 8:16 Bezmasá jídla
Inredience:

Tortellini (plněné houbami a sýrem), cibule, kousek másla, 1/4 litru sladké smetany, trocha mléka, sůl, pepř, italské bylinky ( rozmarýn, tymián, paprika, růžové bobule, saturejka, bazalka, estragon), tvrdý sýr, hladká mouka, případně olivy


Postup:
  • dáme vařit tortellini v solené vodě podle návodu
  • na pánvi si rozehřejeme máslo
  • na rozehřáté máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova

  • zalijeme smetanou a mlékem podle množství omáčky, které chceme a přidáme bylinky, sůl, pepř
  • prohřejeme a zahustíme (rozmícháme v hrníčku 2-3 lžíce hladké mouky v mléce a přidáme do omáčky)
  • omáčku vaříme asi pět minut
  • těstoviny přelijeme omáčkou, posypeme sýrem

Tuňák na olivách

25. ledna 2011 v 11:15 Ryby
Včera jsem na Internetu hledal nějaký zajímavý recept na tuňáka. Nakonec se mi zalíbil tuňák na olivách, protože přítelkyně má ráda olivy a tak jsem jí chtěl udělat radost. Opět jsem jídlo trochu modifikoval a výsledek nebyl rozhodně dokonalý, ale oběma nám to chutnalo. Především jsem trochu déle tuňáka smažil, než bylo nutné. Obával jsem se, aby nebyl nedodělaný. "Omáčku" jsem taky úmyslně více zahustil. Přílohu jsem použil trochu netradiční.

Ingredience:

máslo, tuňák (třeba mražený), hladká mouka, olivy, sůl, citrón, hořčice

Postup:
  • tuňáka osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a obalíme v hladké mouce
  • na pánev si dáme máslo a necháme rozehřát
  • vložíme tuňáka na pánev a opečeme z obou stran


  • tuňáka vyndáme a do rozehřátého másla přidáme mouku a posmažíme
  • přidáme olivy a vodu, nejlépe vodu z oliv
  • dále přidáme hořčici, dochutíme, zahustíme a posmažíme
  • podáváme s přílohou jako třeba opečené brambory, osobně jsem použil pro větší zajímavost bramborové knedlíky


Sýr bez smažení

23. ledna 2011 v 15:24 Bezmasá jídla
Již před delší dobou jsem si na Internetu všiml zajímavých receptů na smažený sýr bez smažení. Smažený sýr mám velmi rád a tato varianta se mi líbí, protože smažení není zrovna nejzdravější způsob přípravy. Tuto sobotu jsme se s přítelkyní dohodli, že budu vařit já. Proto jsem si připravil několik variant, které jsem našel na Internetu.
Nakonec jsem vyšel z této verze



Na přípravu lze použít například i šálky na kávu. Velikost šálků a množství sýru záleží na našich potřebách.



Ingredience :

tvrdý sýr, vejce, máslo, strouhanka, případně další sýr jako například hermelín, brambory ( případně mléko, pokud budeme dělat kaši )


Postup:

  • nastrouháme si tvrdý sýr
  • oškrabeme si brambory, nakrájíme a dáme vařit

  • dáme si vařit několik litrů vody
  • zapneme si troubu, aby se rozehřála
  • hrníčky vymažeme máslem a na něj nasypeme trochu strouhanky
  • vsypeme dovnitř nastruhaný sýr zhruba do poloviny hrníčku
  • do každého hrníčku rozklepneme jedno vajíčko
  • znovu zasypeme zbytkem sýra
  • navrch můžeme dát například plátek hermelínu
  • vložíme do kastrolu nebo hlubokého pekáče a vložíme do trouby

  • zalejeme horkou vodou maximálně po okraj hrníčků, lépe ale tak do poloviny nebo dvou třetin

  • při manipulaci s horkou vodou dáváme pozor, abychom se neopařili
  • pečeme alespoň 20 minut při teplotě 200-250 stupňů
  • sledujeme povrch hrnečků, sýr získá zlatavou barvu
  • zcedíme brambory a můžeme si z nich připravit kaši
  • okraje sýru v hrníčku můžeme uvolnit nožem a vyklepneme na talíř
  • přidáme brambory nebo kaši, případně tatarku


Losos na zelenině

20. ledna 2011 v 19:15 Ryby
Ingredience :

losos - podkovy nebo filety, mražená zelenina (směs pod svíčkovou nebo babičina směs), rostlinný olej, kari, sůl, pepř, koření grilovací zelenina

Postup :

  • v malé misce si rozmícháme trochu oleje s kořením - podle chuti
  • do pekáče dáme na dno mraženou zeleninu
  • na zeleninu dáme losose, kterého z obou stran potřeme olejem s kořením
  • dáme péct do trouby zeshora i zespodu na 200 stupňů dokud ryba nezezlátne
  • lze podávat s pečivem
Přikládám několik fotek, které jsem v minulosti po přípravě nafotil. 




Smažený losos

17. ledna 2011 v 18:42 Ryby
Ingredience:

losos , sůl, pepř, hladká mouka, koření country, olej

Postup:

  • plátky losose můžeme zbavit kostí , očistíme a poté okořeníme solí, pepřem a country kořením
  • obalíme v mouce
  • dáme smažit na rozehřátý olej

U ryb se kvalita vyplácí

10. ledna 2011 v 11:08 Ryby
V poslední době jsem si velice oblíbil tuňáka. Je to výborná ryba a ještě k tomu velmi zdravá! Pokusem a omylem jsem nakonec dospěl k závěru, že u ryb se opravdu vyplatí volit kvalitu. Pokud kupujeme mraženou rybu, tak často už i trochu levnější značka je chuťově odlišitelná od značky lepší.

Tuto sobotu jsem koupil tuňáka na ledu a opět jsem nelitoval.

Když jsem zmínil kvalitu ryb, trochu jsem zavzpomínal na loňskou dovolenou v Řecku ve Stavrosu. Průvodce nám říkal, že do místní vyhlášené restaurace často jezdí labužníci až z Thessaloniki, protože tam výborně připravují ryby a mají je čerstvé přímo z moře. Kvalita se prostě vyplatí.

Přikládám několik obrázků z přípravy sobotního tuňáka.










Dušená mrkev

4. ledna 2011 v 20:45 Bezmasá jídla

Ingredience:

mrkev, vajíčka, brambory, máslo, sůl, mléko, vegetka, hladká mouka

Postup:
  • oškrábeme brambory, nakrájíme a dáme vařit v soloné vodě dokud nezměknou
  • do dalšího kastrolu dáme vařit vajíčka do osolené vody a vaříme natvrdo
  • oškrábeme mrkev a nahrubo nastrouháme 
  • na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nastrouhanou mrkev, smažíme a po chvíli podlejeme vodou,aby se nepřipálila
  • posolíme a přidáme vegetu
  • dusíme do měka (asi 10 - 12 minut) 
  • v hrníčku si rozmícháme v mléce 1-2 lžíce hladké mouky a přidáme do podušené mrkve - tím zahustíme
  • povaříme ještě pár minut, aby se ztratila chuť mouky a potom můžeme podávat s vajíčkem natvrdo a bramborem

Zeleninový vývar

3. ledna 2011 v 13:52 Polévky
Ingredience :
mrkev, petržel, celer, pórek, cibule, těstoviny nebo nudle,brambor, sůl, pepř, vegetka - koření 


Postup :
  • zeleninu očistíme , oškrábeme
  • do kastrolu dáme mrkev, petržel, celer, cibuli , listy pórku (popřípadě můžeme část pórku nadrobno nakrájet), nadrobno nakrájený brambor
  • zalijeme vodou, osolíme, opepříme , přidáme vegetu
  • vaříme 15 až dvacet minut
  • vyndáme mrkev a petržel a nakrájíme je nadrobno

  • vrátíme do hrnce
  • z vývaru vyndáme cibuli, celer, listy pórku a vyhodíme je
  • polévku ochutnáme a popřípadě dochutíme
  • přidáme těstoviny
  • povaříme