Vaření pro zábavu - kuchařka pro nenáročné


Únor 2011

Křenová omáčka

25. února 2011 v 20:20 Bezmasá jídla
Ingredience:
asi 50 až 100 gramů křenu, mléko, hladká mouka, sůl, ocet, cukr


Postup:
  • Křen si nastrouháme, nejlépe najemno
  • Do kastrolu si dáme mléko (kolik si dáme mléka, tolik bude omáčky)
  • Přidáme 3/4 nastrouhaného křenu
  • Přivedeme do varu
  • Trochu osolíme a zahustíme jíškou (v malém množství mléka rozmícháme 3 až 4 lžíce hladké mouky)
  • Vaříme asi 10 minut, aby se ztratila chuť mouky
  • Omáčku přecedíme a přecezený křen vyhodíme
  • Dochutíme octem, cukrem nebo dosíleme
  • Přidáme zbytek křenu a krátce - asi jednu minutu povaříme
  • Podáváme s vajíčkem natvrdo (tradičně se přidává plátek uzeného) a houskovým knedlíkem


Krémová zeleninová polévka

23. února 2011 v 19:49 Polévky
Ingredience:
mrkev, petržel, brambor, pórek, cibule, mouka, mléko, sůl, pepř, vegeta, zakysaná smetana, pažitka



Postup:
  • Očistíme mrkev a petržel
  • Dáme do hrnce s vodou, množství vody podle množství polévky
  • Přidáme nadrobno nakrájené brambory, kousek pórku vcelku, cibuli vcelku
  • Osolíme a opepříme, přidáme vegetu a dáme vařit
  • Vaříme asi 15 až 20 minut
  • Z polévky vyhodíme petržel, cibuli, pórek
  • Vyndáme mrkev, kterou nakrájíme nadrobno a vrátíme zpět do polévky
  • Bokem si připravíme zásmažku (dvě dcl mléka, 3 až 4 lžíce hladké mlouky) a poté vlijeme do polévky a tím ji zahustíme
  • Vaříme 5 až 10 minut, aby se ztratila chuť mouky
  • Polévku dochutíme a přidáme do ní zakysanou smetanu (1 kelímek) a již se smetanou nevaříme
  • Lze přidat nasekanou pažitku



Fazole

21. února 2011 v 18:12 Bezmasá jídla
Ingredience:
2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu, česnek, kečup či rajský protlak, sůl, pepř, oregáno, cibule, olej


Postup:
  • Na rozehřátý olej dáme zesklovatět cibuli
  • Přidáme fazole z konzervy (buď se slaným nálevem nebo lze i přecedit)
  • Přidáme kečup či rajský protlak dle chuti
  • Osolíme, opepříme
  • Přidáme nadrcený česnek, oregáno
  • Vaříme asi 10 minut aby se fazole zahřály
  • Podáváme například s chlebem

Lečo

20. února 2011 v 12:51 Bezmasá jídla
Ingredience:
cibule, papriky, rajčata, olej, česnek, vejce, sůl, pepř 

Postup:
  • na oleji dáme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli
  • přidáme na kousky nakrájenou papriku a rajčata
  • můžeme podle chuti přidat i trochu rozmačkaného česneku
  • osolíme, opepříme
  • zalijeme trouchou vody
  • dusíme dokud zelenina nezměkne (a aby se ztratilo co nejvíce vody) - asi 10 15 minut
  • vedle do hrníčku si rozkřápneme vajíčka podle množství, které vaříme a rozkvedláme
  • přidáme k zelenině
  • mícháme dokud nejsou vejce hotová
  • příloha může být  chléb

Zapečený sýr - smažený sýr bez smažení

9. února 2011 v 11:04 Bezmasá jídla
Protože mi zapečený sýr v troubě nesmírně chutná, vyzkoušel jsem již několik variant jak vylepšit chuť. 


Množství strouhanky

Například jsem zkoušel větší množství strouhanky, což se mi příliš neosvědčilo, proto jsem dospěl k závěru, že nejlepší je množství které přilne k máslu a na dně hrnečku nebo pečící formy pak o trochu více. 

Salám, slanina nebo šunka

Velmi dobrým dochucením může být šunka, slanina nebo salám, která se může přidat do vrstvy s vejcem, sýrem nebo samostatně. Osobně mi to více chutná jen se sýrem, ale přítelkyně si to velmi pochvalovala.

Různé druhy sýra

Vyzkoušel jsem velké množství sýrů a jako dochucení je to výborné. Při větším množství je to ale překombinované a přeplácané. Nejlepší je podle mne jeden dva druhy sýra plus základní sýr jako například eidam.

Množství vody

Osobně jsem začal dávat horkou vodu do poloviny hrnečků, protože při větším množství mi voda při vylévání natekla do formy na pečení. Taky pokud se plech vyndává i s vodou je menší nebezpečí popálení.







Smažený strouhaný sýr

9. února 2011 v 11:02 Bezmasá jídla
Na Internetu jsem našel celou řadu receptů na strouhaný smažený sýr. Zkusil jsem tuto variantu.

Ingredience:

eidam, vejce, strouhanka, sůl, olej


Postup:

Nastrouhal jsem si eidam, smíchal s vejcem(protože jsme neodhadl množství vejce, přidal jsem trochu strouhanky a mouky), vytvořil jsem placičky, obalil je ve strouhance a osmažil na pánvi na oleji.  Výsledek mi ale nechutnal více než běžný smažený sýr. Do budoucna asi zkusím variantu, která se obaluje ve vajíčku. Snad to bude lepší.



Zapečené těstoviny se sýrem a špenátem

7. února 2011 v 11:50 Bezmasá jídla
Ingredience:

listový špenát, sůl, pepř, vegeta (koření), hladká mouka, česnek, mléko, vejce, niva, těstoviny, eidam, hermelín 

Postup:

  • těstoviny uvaříme podle návodu
  • na pánev dáme mražené špenátové listy a podlijeme trochou vody a počkáme, až se rozmrazí
  • osolíme a opepříme
  • přidáme rozdrcený česnek a vegetu a podle potřeby můžeme trochu zahustit světlou jíškou (rozmíchat ve vodě trochu mouky)
  • v hrnečku si smícháme mléko, vajíčko, nastrouhaný sýr eidam(100 gramů), trochu soli a na malé kousky nadrobenou nivu (100 gramů)
  • ve vymazaném pekáči smícháme těstoviny se špenátem a zalijeme směsí mléka se sýry
  • nahoru můžeme dát plátky hermelínu
  • pečeme v troubě na 200 stupňů seshora i zezdola, dokud se mléko nevypaří a sýry nezezlátnou